Masaaki Hatsumi

  

 

Dr. Masaaki Hatsumi 1931. december 2-án született Japán Chiba tartományának Noda városában.

Fiatal éveiben már gyakorolta és tanulmányozta a különböző japán küzdőrendszereket. Így nagy jártasságot szerzett többek között a karatéban, az aikidoban és a judóban. Már ekkor ezekben az években szinte életformájává vált ezek gyakorlása. Fiatal emberként érte a II. világháború, majd az amerikai megszállás. A háború utáni években tanított is; oktatta például a judót, tanítványai között nagyon sok amerikai katona is volt.

Komolyan tanulmányozta és gyakorolta a kobudo eszközökkel való küzdelmet, majd 1950-1960 között végigutazta szinte egész Japánt, hogy továbbfejlessze addig megszerzett tudását. Végül a Nara tartományban lévő Koshigawara városban kötött ki, ahol találkozott Toshitsugu Takamatsuval. Ő avatta be és tanította Hatsumit a ninjutsura. Az idős Takamatsu hamar felismerte fiatal tanítványában a tehetséget, és alkalmasságát arra, hogy a ninjutsu következő nagymestere legyen. Azok az évek, melyeket Hatsumi sensei Takamatsunál töltött, végleg a ninjutsuhoz kötötték, és életformájává tették azt.

Még fiatal éveiben a Tokióban levő Meiji Egyetemen szerzett diplomát. Itt színházi tanulmányokat folytatott.

Jelenleg igazgatója és tulajdonosa egy sajátságosan japán gyógyító eljárást (hátgerincmasszázs) folytató klinikának Noda városában. Azonban ma is élet fő munkája az, hogy felügyeli és irányítja a Bujinkan szervezetet. Ez a Togakure – ryu ninjutsu szervezete.

Dr. Masaaki Hatsumi jelenleg az alábbi címek birtokosa:

 

 

vissza az előző oldalra...