Toshitsugu Takamatsu

 

 

Takamatsu Toshitsugu 1887. március 10-én született Japán Hyogo tartományának Akashi városában. Eredetileg Hisetsugu néven látta meg a napvilágot, de ezt később lecserélte az ugyanazzal a kanji-val írandó Toshitsugura. Fiatalkorában Jutaro-ként is ismerték. Kisiskolás korában osztálytársai kíméletlenül bántak vele, és Síró Babának nevezték. Emiatt Takamatsu sokat járt nagybátyjához, Toda Shinryuken Masamitsu-hoz, aki a Shinden Fudo Ryu Soke-ja, nagymestere volt akkoriban. Minden nap, iskola után, első útja a dojo-ba vezetett tréningezni, de a technikákat nem tanulhatta meg az utolsó mozzanatig, csak egy év eltelte után.

Toda Sensei nem csak a Shinden Fudo Ryu-t oktatta, hanem a Shinden Koto Ryu Karate-t is, amely később beolvadva része lett a Koto Ryu Koppo Jutsu-nak, Gyokko Ryu Koshi Jutsu-nak, Kumogakure Ryu Ninpo-nak, Gyokushin Ryu Ninpo-nak, és a Togakure Ryu Ninpo-nak. Takamatsu Sensei 13 éves korára a Shinden Fudo Ryu Menkyo Kaiden-je lett, majd a Koto Ryu-t, és a Togakure Ryu-t kezdte el oktatni. 1900-ban George Bundow angol iskolájában, valamint a Kínai Klasszikusok Kobe-i iskolájában kezdett el tanulni. Ebben az időszakban sem hagyta abba a harcművészetek gyakorlását, Mizuta Yoshitaro Tadfusa dojo-jába ment tanulni, ahol Takagi Yoshin Ryu-t oktattak, és 17 éves korára ennek az iskolának is a Menkyo Kaiden-je lett.

Takamatsu Sensei édesapjának gyufagyárában dolgozott egy öregember, Ishitani Matsutaro Takekage, aki akkoriban híres harcművész volt, és rokonságban állt a Takamatsu családdal. Takamatsu Sensei Takekage Sensei-től Kuki Happo Biken no Jutsu-t, Kukishin Ryu Happo Biken-t, Hon Tai Takagi Yoshin Ryu-t, Gikan Ryu Koppo Jutsu-t, és Shinden Muso Ryu-t tanult. Ishitani néhány évvel később meghalt, és a Ryu-k tekercseit Takamatsu-ra hagyta. Takamatsu 22 évesen Soke-ja, nagymestere lett a Shinden Fudo Ryu-nak, Koto Ryu-nak, Gyokko Ryu-nak, Togakure Ryu-nak, Kumogakure Ryu-nak, és a Gyokushin Ryu-nak nagyapja által. Takamatsu Sensei 10 évet töltött Koreában és Kínában, ahol háborúkban próbálta ki tudását. Ekkoriban ragadt rá a Moko no Tora, azaz Mongol Tigris név.

1950-ben ismerte meg Masaaki Hatsumi-t, akit rögtön tanítványául fogadott, és nemsokára már kiemelten foglalkozott vele. Nagyon szoros kapcsolat alakult ki kettejük között, így már pár évvel halála előtt valamennyi iskola nagymesteri címét Hatsumi-ra ruházta.

Toshitsugu Takamatsu Sensei 85 éves korában 1972. április 2-án halt meg. Haláláig tréningezett. Érdekesség, hogy bár Takamatsu Sensei-t, mint Budo mestert sokan ismerték és tisztelték, kevesen tudták róla, hogy ninjutsu mester.

 

vissza az előző oldalra...