A Bujinkan Honbu Dojo Szabályzata

 

1.       A Bujinkan szervezethez csak azok csatlakozhatnak, akik elolvasták és betartják a Dojo alábbi szabályzatát. Akik az alábbi szabályokat nem fogadják el, nem csatlakozhatnak a szervezethez. A Bujinkan tréningjein csak azok vehetnek részt, akik elolvasták és beleegyeztek a szabályzat betartásába.

2.       A tréningeken csak azok vehetnek részt, akik képesek rendszeresen, és odaadóan edzeni, uralkodni magukon, valamint türelmesek. A tréningeken való részvételhez orvosi vizsgálat, és igazolás szükséges. Különösen azon személyek nem vehetnek részt a tréningeken, akik valamilyen mentális betegségben, drogfüggőségben szenvednek, vagy mentálisan kiszámíthatatlanok. az igazolásra azért van szükség, hogy kiszűrjük azokat, akik veszélyt jelenthetnek a többiekre nézve. (Pl.: valamilyen fertőző betegségben szenvednek, abnormális személyiséggel rendelkeznek, pszichológiailag alkalmatlanok, vagy nincs önkontrolljuk.

3.       A büntetett előéletű személyeket ki kell zárni a Szervezetből. A bajkeverőket, akik valamilyen jogellenes cselekményt követtek el, valamint akik Japánban élnek, és vétenek a házi törvények ellen, ki kell zárni a Szervezetből.

4.       Azokat, akik a Bujinkan szabályzatát nem tartják be, valamint akár tanulóként vagy a társadalom tagjaként szégyenletes illetve dicstelen cselekedeteket hajtanak végre, ki kell zárni a Szervezetből. Mostanáig a Bujinkan nyitva állt a Japánba érkező nagy számú érdeklődő előtt. Ezek között azonban sajnos voltak olyanok, akik részegen agresszívvé váltak, és amíg magukkal voltak elfoglalva, nem látták, hogy cselekedeteik milyen következményekkel járnak másokra nézve. Ezen személyek tettei miatt sokan megkérdőjelezik a Bujinkan tradícióinak helyességét. A mai naptól kezdve minden ilyen embert ki kell zárni a Szervezetből.

5.       A tréningek alatt bekövetkezett balesetekért (akár a dojon belül, vagy kívül történt) a Bujinkan semmilyen felelősséget nem vállal. Ez egy különösen fontos momentum. Azok, akik nem vállalnak személyes felelősséget a tréningeken bekövetkezett balesetekért, ne is jelentkezzenek a Szervezetbe. Még egyszer kiemelve: a Bujinkan semmilyen felelősséget nem vállal a tréningeken bekövetkezett balesetekért.

6.       Mindenki, aki a Bujinkanhoz csatlakozik, éves tagsági igazolványt kell, hogy szerezzen. Ez az igazolvány nem csak a Bujinkan tagság iránti tiszteletet fejezi ki, hanem azt is jelzi, hogy te egy nagyobb egész része vagy – olyan egésszé, amelynek a tagjai harcos szívvel összegyűlnek, hogy barátsággal tréningezve fejlesszék magukat. ez bizonyítja a Harcos erkölcsi tisztaságát, és magában foglalja a hűséget és a testvéri szeretetet.

7.       A Bujinkan hagyományai felismerik az emberi élet természetességét és egyetemességét, és tudatában vannak annak, hogy hol a természetesség a két dolog között:

 

 

Nemrégiben a Bujinkan ténylegesen nemzetközivé vált. Annak ellenére, hogy különböző időzónák és tilalmak vannak a világ emberei és nemzetei között. Tisztelnünk kell egymást arra törekedve, hogy mások „tabuit” elfogadjuk, és ne sértsük meg. Feltétlenül előtérbe kell helyeznünk a harcos szívet, azon fáradozva, hogy fejlesszük magunkat, és jobbá tegyük a Bujinkant.

 

Azokat, akik a fenti szabályokat nem tartják be, ki kell zárni a Bujinkanból.

 

                                                                                                    Masaaki Hatsumi

                                                                                                              Soke

fordította: Rácz István

 

vissza az előző oldalra...